Theorie over veerkracht

Politiek ten tijde van de coronacrisis

Minicollege door prof. dr. Uri Rosenthal, emeritus-hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden en Erasmus Universiteit Rotterdam.

In dit minicollege reflecteert prof. dr. Uri Rosenthal, emeritus-hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden en Erasmus Universiteit Rotterdam, op de coronacrisis. Hij bespreekt enkele politieke facetten en laat zien dat de oproep van de minister-president om ‘vol te houden’ aansluit bij het belang van veerkracht tijdens en na crises. Hij onderstreept het belang van coördinatie, bijvoorbeeld rond beschermingsmaterialen – coördinatie is tijdens crises zowel een oplossing als probleem – en hij vertelt hoe dat gaat: politiek bedrijven (een verkiezingsprogramma schrijven) tijdens een crisis.

Deze video is geproduceerd door de Vereniging voor Bestuurskunde en in overleg met OMOOC op deze website gepubliceerd. De Vereniging voor Bestuurskunde is aan de start van de coronacrisis met een Speciale State of Science (S-SoS-online) begonnen. Dit is een reeks minicolleges waarin verschillende hoogleraren spreken over besturen in crisistijd. In korte online colleges van ongeveer acht minuten delen zij hun inzichten.