Inspiratie over de gedragscomponent

De weg naar wendbaar gedrag: gemeente Amsterdam

Van denken naar doen in de digitale transformatie

  • Het invoeren van wendbaar werken vergt een gedragsverandering in organisaties.Maar wat is belangrijk om te behouden? Waar moet je juist je aandacht aan besteden?
  • Hoe zorg je ervoor dat je mensen meeneemt in wendbaar werken? Hoe ga je om met tegengeluiden? Hoe verklein je de drempels voor wendbaar werken?
  • Wil je hier meer over weten? Bekijk dan onderstaande video voor een verdere toelichting.
  • Lees, luister en bekijk meer hieronder.

In deze video vertellen Annemarijn Koop, programmamanager en accounthouder bij de Amsterdamse School van de gemeente Amsterdam, en Rick van Baaren, hoogleraar Gedragsverandering & Maatschappij aan de Radboud Universiteit Nijmegen, over de digitale transformatie die de gemeente Amsterdam doormaakt en de rol die wendbaar werken daarin speelt.

" 'Joh, als je kritiek krijgt tijdens de demo ga ik voor je staan, er kan je niets gebeuren.' Met zo’n garantie neem je eigenlijk het scepticisme, de onzekerheid, bij het team weg, en maak je het makkelijker voor het team om zich kwetsbaar op te stellen."

- Annemarijn Koop
Ga zelf aan de slag!
Lees, luister of kijk. Download de achtergrondinformatie, instrumenten en technieken en verdiep je eventueel in de aanvullende uitleg.

Zo werkt gedragsverandering | Podcast

In deze podcastaflevering van BNR vertelt Rick van Baaren meer over gedragsverandering, wat werkt, wat mythes zijn, en hoe hij tegen mensen aankijkt!

How to change your behavior for the better | TED-Talk [Engelstalig]

Psycholoog Dan Ariely gaat tijdens deze TED-Talk met veel humor en voorbeelden in op gedragsverandering en waarom wij de keuzes maken die wij maken.

Promotie of preventie, Roos Vonk | Column

In deze column gaat Roos Vonk dieper in over wendbaar werken en het verschil tussen een promotie-focus en een preventie-focus. Deze focus bepaalt gedrag en beïnvloedt de sfeer binnen een groep.

De Zelf-Determinatie Theorie: kwalitatief goed motiveren op de werkvloer | Artikel

Dit artikel van Anja Van den Broeck, Maarten Vansteenkiste, Hans De Witte, Willy Lens en Maarten Andriessen gaat dieper in op de Zelf-Determinatie Theorie. Leer over hoe ons mensbeeld en gedrag invloed heeft op ons werk!

Persuasion Psychology: "Reactance" and Overcoming Resistance | Video [Engelstalig]

Verdiep je verder in de wereld van de weerstanden bij gedragsverandering met deze video van Andy Luttrell.

Change mindset model van de Behaviour Change Group | Werkbladen

Een voorbeeld van het 'Change Mindset Model' ontwikkeld door de Behaviour Change Group. Laat je hierdoor inspireren!