How to over het management bepaalt het ‘wat’, de medewerkers het ‘hoe’

Gebruik deze tools om het ‘wat’ aan de manager en het ‘hoe’ aan de medewerkers te laten.

Het ‘wat’ aan de manager en het ‘hoe’ aan de medewerkers laten, vergt iets van beide partijen.

  • Binnen wendbaar problemen oplossen krijgen managers en medewerkers een andere rol toebedeeld dan traditioneel gebruikelijk is.
  • Zo beperkt de manager zich tot het stellen van kaders, en werken medewerkers binnen die kaders naar een oplossing toe. Wil je meer weten over hoe je dat doet? Bekijk dan onderstaande video voor een verdere toelichting.

Als medewerkers met een arbeidsbeperking een probleem ervaren bij het uitvoeren van hun dagelijkse werkzaamheden, bestond daar binnen de gemeente Amsterdam een standaard proces voor. Deze bleek niet toereikend. Men besloot in vier intensieve dagen een nieuwe werkwijze te zoeken die tot een beter afgestemd proces zou leiden. Clara Wiegel, coach Lean, Agile en Design Thinking, vertelt hoe het management haar medewerkers vrijheid kan geven.

Ga zelf aan de slag!

Lees, luister of kijk. Download de achtergrondinformatie, instrumenten en technieken en verdiep je eventueel in de aanvullende uitleg.

 

Hoe het opsplitsen van het ‘wat’ en ‘hoe’ eruit ziet: ‘de verbeter-kata’ | Artikel

De verbeter-kata geeft houvast om in kleine stappen naar een grote ambitie toe te werken en daarin het ‘wat’ en ‘hoe’ te scheiden.

Hoe de verbeter-kata in zijn werk gaat. | Video (7 min.)

De verbeter-kata biedt je de mogelijkheid om jouw medewerkers op één lijn te krijgen en teams op een systematische, wetenschappelijke manier naar doelen toe te laten werken.