Inspiratie over de gedragscomponent

De SVB maakt van leren het Credo

SVB wint aan realisatiekracht door de gedragscomponent

  • Gedrag is een ontzettend ingewikkeld vraagstuk. Hoe ga je om met de obstakels voor wendbaar werken en verandering te bewerkstelligen? Waar ligt de sleutel voor gedragsverandering?
  • Hoe neem je belemmeringen weg voor je organisatie, en hoe praktisch kan dat zijn? Welke interventies kan je nemen waardoor je gewenst gedrag kan bereiken?
  • Wil je hier meer over weten? Bekijk dan onderstaande video voor een verdere toelichting.
  • Lees, luister en bekijk meer hieronder.

In deze video vertelt Mascha van de Kuit, adjunct-directeur Dienstverlening bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), wat de transformatie naar een wendbaar werkproces binnen de SVB gedragstechnisch voor uitdagingen met zich meebracht. Zo leer je hoe wendbaar werken juist helpt om de missie van de SVB uit te voeren.

We hebben ook gezien dat ondanks dat we dat wel goed in de vingers kregen dat de realisatiekracht niet altijd toenam. En dat is écht een veranderkundige puzzel geweest.

- Mascha van de Kuit
Ga zelf aan de slag!
Lees, luister of kijk. Download de achtergrondinformatie, instrumenten en technieken en verdiep je eventueel in de aanvullende uitleg.

Leren en verbeteren móét met hart en ziel | Artikel

Melissa Schouman, coach bij de Amsterdamse School, heeft voor binnenlands bestuur een opiniestuk geschreven dat meer inzicht geeft over organisatie-ontwikkelplannen en het gedrag hierachter.

Changing Employee Behavior: A Practical Guide for Managers | Boektip [Engelstalig]

Dit boek van Nik Kinley en Shlomo Ben-Hur gaat dieper in over hoe je als manager beter om kan gaan met het gedrag van collega's. Dit boek biedt een toolkit voor de manager die wil leren hoe hij of zij praktisch mensen kan motiveren.

Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness | Boektip [Engelstalig]

Dit boek van Cass Sunstein en Richard Thaler legt uit hoe kleine details in ons leven een grote impact kunnen hebben op gedrag. De kracht achter deze details zit hem in hoe zij de aandacht van mensen focussen naar een beoogd doel. Ook gaat het in op hoe de keuzes die mensen aan de hand van deze 'nudges' maken invloed hebben op onze toekomst.

De zes geheimen van het overtuigen | Boektip

Gedragsexpert Robert B. Cialdini gaat in dit boek in op vragen zoals: Welke mechanismen zorgen ervoor dat jij ja zegt tegen een aanbieding waar je eigenlijk niet op zat te wachten? Welke technieken gebruiken verkopers en anderen die iets van jou gedaan willen krijgen? En hoe kun jij deze technieken zelf ook toepassen?

Science of Persuasion met Robert B. Cialdini | Video [Engelstalig]

Communicatie Activatie Strategie Instrument (CASI) | Handboek

CASI is een instrument dat ontwikkeld is door de Rijksoverheid. Wil je met communicatie bijdragen aan gedragsverandering? Dan kan CASI je helpen om een strategie te ontwikkelen. Het instrument begeleidt je van analyse tot uitvoering.

CASI | Werkbladen

We hebben voor jullie specifiek de werkbladen uit het CASI handboek hier samengevoegd.