Inzicht #1: Samenwerken met ketenpartners, deel 1
Hoe het bovengronds brengen van een beek om een intensief samenspel vraagt.
Een waterschap koesterde al langer de wens om een beek - die zich gedeeltelijk ondergronds bevindt - weer bovengronds te krijgen. Tot voor kort zonder succes. Onlangs ontstond er toch er concrete kans, vanwege de uitbreidingsplannen van een plaatselijk bedrijf. Om die uitbreiding mogelijk te maken, is natuurcompensatie nodig. Het bovengronds brengen van de beek kan een goede invulling zijn van die natuurcompensatie. Het plan vraagt om een intensief samenspel tussen de gemeente, de provincie, het waterschap, het bedrijf en de omgeving.
-
Meer weten over de Omgevingswet?Bekijk onze eerdere MOOC
-
Ook leren en veranderen met de Omgevingswet?Verder lezen op de website van A&O fonds Gemeenten
-
Zelf aan de slag met de Omgevingswet?Download nu onze toolkit (.PDF)
De gemeente probeert alvast te wennen aan de nieuwe manier van werken die de Omgevingswet vraagt. Het contact met andere overheidsorganisaties is intensiever. De kunst is nu om ook bedrijven en initiatiefnemers op de goede manier te betrekken.
"De constatering dat er een opgave lag die we als overheden samen konden oppakken zorgde voor de wil om op een andere manier te kijken naar een proces. Niet vanuit de regels, maar vanuit de gezamenlijke doelstellingen."
Cases
-
Aan het werk met de Omgevingswet
In bijna elk document over de Omgevingswet lees je het: de cultuur, werkwijzen, houding en gedrag moeten veranderen om de Omgevingswet tot een succes te maken. De knop moet om. Dit geldt niet alleen voor overheden, maar voor alle partijen die een rol spelen binnen de fysieke leefomgeving, dus ook inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. In de publicatie ‘Aan het werk met de Omgevingswet’ worden de mogelijke veranderingen als gevolg van de Omgevingswet in het kort beschreven. Ook wordt aangegeven op welke wijze een gemeente aan de slag kan om op tijd klaar te zijn voor de Omgevingswet. Download de publicatie hier (.PDF)
-
HR-veranderopgave
Op 1 januari 2021 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking. Een grote, fundamentele stelselherziening, die nodig was, omdat de oude wet- en regelgeving te versnipperd was en teveel gericht op deelbelangen. De nieuwe Omgevingswet gaat uit van meer samenhang, integraliteit en denken in mogelijkheden. De HR-veranderopgave voor de nieuwe Omgevingswet is enorm; 80% van de totale transitie gaat over houding en gedrag. Het is ook een complexe opgave, het is immers nog niet duidelijk hoe het eindbeeld eruit komt te zien en wat er uiteindelijk van organisaties en hun medewerkers wordt gevraagd. Verder lezen op de website van A&O fonds Waterschappen.
-
Anders werken
De Omgevingswet vraagt een andere manier van werken. Samenhangend, samenwerkend, in samenspraak met de samenleving. Wat betekent dat voor overheden? En hoe bereid je je hierop voor? Verder lezen op de website van het programma ‘Aan de slag met de Omgevingswet’.