Inzicht #3: Leren van platformen

Leren van de wijze waarop Google, Netflix en Booking.com georganiseerd zijn

Platformen als Google, Netflix en Booking.com bezitten de digitale infrastructuren van de toekomst. Ze integreren, communiceren en zoeken en verbinden bijvoorbeeld winkelen, vermaak en logistiek met elkaar. Ze opereren over de grenzen van sectoren heen. Wat kan de overheid van deze platformen leren?

Onderdeel van de MOOC Digitalisering doet ertoe
Deze MOOC loopt van 15 januari 2019 tot 26 maart 2019
#3
Arjan El Fassed | Raymond Knops
Head of Public Policy and Government Relations bij Google Nederland | Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Arjan El Fassed, head of Public Policy and Government Relations bij Google Nederland, vertelt over de wijze waarop Google zichzelf organiseert en hoe zij de klant centraal stelt in haar processen. Raymond Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, vergelijkt Google met de overheid en gaat in op belangrijke lessen die uit die vergelijking voortkomen.

De overheid kan veel leren van het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven doet bijvoorbeeld continu onderzoek naar de ervaring van gebruikers. Om marktaandeel te vergroten, maar ook om de gebruiker van dienst te kunnen zijn en te innoveren. Het is een manier van verbeteren waarvan de overheid veel kan leren, bijvoorbeeld bij het vormgeven van MijnOverheid. Gebruikers moeten op een dergelijke site zo snel mogelijk hun doel kunnen bereiken.

Weet jij al alles over wat de overheid kan leren van platformen?
Doe de quiz en ontdek of je alle kennis in huis hebt!
Na deze quiz ben je volledig op de hoogte van dit inzicht.

"Het verschil tussen de overheid en een bedrijf als Google is dat Google gebruikers moet verdienen. Als Google niet functioneert lopen gebruikers weg. Als de overheid niet functioneert, moeten burgers nog steeds zaken doen met die overheid. Ze kunnen niet weglopen."

- Arjan El Fassed, head of Public Policy and Government Relations bij Google Nederland
Inzicht #3: Leren van platformen | MOOC ‘Digitalisering doet ertoe’