Inzicht #1: Digitale identiteit

Op zoek naar instrumenten die onze digitale identiteit kunnen beschermen

Het maatschappelijk leven speelt zich in toenemende mate digitaal af: inwoners communiceren via sociale media, bankieren en kopen goederen online en doen online bijvoorbeeld hun belastingaangifte. In al deze gevallen zijn ze genoodzaakt om hun gegevens achter te laten, met als gevolg dat ze meerdere digitale identiteiten hebben. Dat brengt niet alleen het risico met zich mee op schending van hun privacy, maar werkt ook identiteitsfraude in de hand en remt innovatie af. Hoe moet de overheid daarmee omgaan en zijn er alternatieven?

Onderdeel van de MOOC Digitalisering doet ertoe
Deze MOOC loopt van 15 januari 2019 tot 26 maart 2019
#1
Marleen Stikker | Bart Jacobs | Martijn van der Linden
Directeur Waag | Hoogleraar Digital Security Radboud Universiteit Nijmegen | Businessadviseur gemeente Nijmegen
Marleen Stikker, directeur bij Waag, vertelt wat digitale identiteit precies is en welke maatschappelijke waarden door technologie worden geraakt. Bart Jacobs, voorzitter van de stichting Privacy by Design en hoogleraar Digital Security bij de Radboud Universiteit Nijmegen, vertelt over de app IRMA die hij heeft ontwikkeld. Martijn van der Linden, businessadviseur I&A bij de gemeente Nijmegen, toont de app IRMA in de praktijk.

De app IRMA garandeert een zorgvuldige omgang met persoonsgegevens. IRMA biedt de mogelijkheid om attributen en eigenschappen van jezelf te verzamelen op je telefoon, die je vervolgens selectief kunt delen met derde partijen. Als je bijvoorbeeld online een film wilt kijken, kun je aantonen dat je achttien jaar of ouder bent, zonder andere gegevens prijs te geven, zoals je geslacht. Nu wordt dit soort gegevens toch vaak gevraagd.

Weet jij al alles over jouw digitale identiteit?
Doe de quiz en ontdek of je alle kennis in huis hebt!
Na deze quiz ben je volledig op de hoogte van dit inzicht.

"Als je denkt aan identiteit, dan weten we dat je in het gewone leven in elke situatie iemand anders bent. Je bent iemand anders bij de sportvereniging dan bij je collega's, dan thuis op de bank. Als het echter over de digitale omgeving gaat, moeten we voortdurend alles prijsgeven. Het internet moet zo ontworpen worden dat het rekening houdt met de context waarin je je bevindt."

- Marleen Stikker, directeur Waag
Inzicht #1: Digitale identiteit | MOOC ‘Digitalisering doet ertoe’

Cases

  • 'Het recht om vergeten te worden'

    In 2014 deed het Europees Hof uitspraak in een zaak die tegen Google was aangespannen. De aanklager verzocht Google een artikel over hem te verwijderen, omdat het niet meer relevant zou zijn. De drang tot controle over onze digitale identiteit heeft een nieuwe hoogte bereikt. Dit kan in verband worden gebracht met het onsterfelijkheidsconcept van Hannah Arendt: ‘de mens als enig sterfelijk wezen heeft de drang, of zelfs de taak, om zich tot onsterfelijkheid te verheffen.’ Het internet blijkt een podium om deze drang te bewerkstelligen, maar hoe gaan we hiermee om?

    Download het rapport (.PDF)

  • De overheid als beschermer van digitale identiteit

    Is het een taak van de overheid in Nederland om haar burgers te voorzien van een betrouwbare digitale identiteit, vergelijkbaar met de taak tot het verschaffen van paspoorten en identiteitskaarten in de gewone, niet-digitale wereld? En is het een taak van de overheid om burgers te beschermen in de online wereld, bijvoorbeeld tegen digitale aanvallen of tegen de verzamelzucht van de grote informatiegiganten van deze tijd? In het artikel ‘De overheid als verschaffer en beschermer van digitale identiteiten’ probeert Bart Jacobs het antwoord te vinden op deze vragen.

    Download het rapport (.PDF)

  • NL DIGIbeter

    ‘De wereld verandert in rap tempo. Nederland digitaliseert en dat biedt grote kansen om dingen slimmer te doen. We willen als overheid, in de meest brede zin van het woord, die kansen benutten. Tegelijkertijd is het van groot belang dat we ook de autonomie van de burger respecteren.’, zo valt te lezen in de Agenda Digitale Overheid. De Grondwet en de daaruit voortvloeiende publieke waarden zoals privacy, zelfbeschikking en gelijkheid zijn juist bij de voortschrijdende digitalisering essentieel om te borgen. Lees nu de Agenda Digitale Overheid, die ten grondslag ligt aan deze MOOC.

    Download de agenda (.PDF)