Inzicht #6: Van data naar maatschappelijke waarde
Een interview met Tjark Tjin-A-Tsoi, directeur-generaal van het CBS
Mark Frequin, directeur-generaal Bereikbaarheid bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu interviewt Tjark Tjin-A-Tsoi, directeur-generaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het thema 'Van data naar maatschappelijke waarde'. Een gesprek over de huidige en beoogde positie van het CBS in het kennislandschap, het duiden van data, de impact van innovatie op het werk van het CBS en de persoonlijke blik van Tjark Tjin-A-Tsoi op innovatie bij de overheid. Het CBS werd in 2015 verkozen tot Beste Overheidsorganisatie van het Jaar en geroemd om het feit dat het als onafhankelijke en high-tech nieuwsorganisatie inspeelt op de actualiteit, de vraag en behoefte van de burgers, bedrijven en mede-overheden.
-
CBS start uniek initiatief voor big data-onderzoekLees het inititatief
-
Meer weten over hoe het CBS aan big data komt?Bekijk het filmpje
-
Gemeenten profiteren van CBS-samenwerking datatechnologieLees op Binnenlands Bestuur
-
Interneteconomie met behulp van big dataLees het experiment
‘Innoveren is experimenteren, werken met big data is daar een voorbeeld van. Onze doelstelling is om met big data onze cijfers real-time en op een lager aggregatieniveau aan te bieden en daarnaast de administratieve lastendruk te reduceren.’
Cases
-
Inzet big data beperkt vertragingen door gladde sporen
De NS laat machinisten van treinen in de herfst vaak voorzichtig rijden omdat gladde sporen door bijvoorbeeld vallende bladeren kunnen leiden tot een rood-sein-passage. Overwegen blijven daardoor langer dicht en dat alles leidt vaak tot flinke vertragingen voor lokaal en doorgaand verkeer. Met de inzet van big data kunnen risico’s worden beperkt en vertragingen op en rond het spoor worden voorkomen.
-
Amsterdam gaat met big data de toeristendrukte te lijf
Een nieuw welvaartsprobleem: steden die ’s zomers uit hun voegen barsten door de massa’s toeristen. In Barcelona is de overlast zo groot dat bewoners protesteren tegen de komst van nieuwe hotels, Airbnb-appartementen en asociale toeristen. Maar ook Amsterdammers klagen steeds meer over de toegenomen drukte. Niet zo gek: het aantal hotelovernachtingen steeg er vorig jaar met meer dan tien procent, een stuk harder dan in de rest van Europa.
-
Utrecht smart city: Slim fietsparkeersysteem via netwerkcamera
Als onderdeel van hun ambitie om Wereldfietsstad te worden, zocht Utrecht naar een digitaal fietsverwijssysteem voor lege parkeerplekken in de fietsenstallingen in het stationsgebied en de binnenstad. Als antwoord op dit verlangen bood Axis hen de oplossing. Zij kwamen samen met een slim camerasysteem dat, in tegenstelling tot de traditionele systemen, de lege plaatsen in fietsenrekken registreert.