Inzicht #2: Gijzeling in de digitale infrastructuur

Digicommissaris Bas Eenhoorn roept op met grote urgentie naar 'één overheid' te transformeren

De overheid moet tempo maken om de ontwikkelingen in de digitale samenleving bij te houden. In zijn college gaat Eenhoorn in op de uitdagingen die hij in zijn hoedanigheid als Digicommissaris tegenkomt en welke korte termijn stappen nodig zijn om deze het hoofd te kunnen bieden. ‘We denken nog veel te veel vanuit de overheid en niet vanuit de burger’, zegt Eenhoorn. ‘We moeten ons als één digitale overheid organiseren waarbij de mens centraal staat’.

Onderdeel van de MOOC Innovatie door technologie
Deze MOOC loopt van 29 september 2016 tot 14 november 2017
#2
Bas Eenhoorn
Nationaal Commissaris Digitale Overheid
Mensen zijn steeds beter in staat hun leven zelf en samen vorm te geven. Dit vraagt om een digitale overheid die zich om mensen heen organiseert. Eenhoorn pleit voor een minister van Informatievoorziening, met interdepartementale bevoegdheden en een serieus budget, zodat deze op cruciale momenten over alle departementen heen kan regeren.

'De techniek staat niet stil. Als we het hebben over de voorzieningen dan zien we dat daar steeds nieuwe eisen aan worden gesteld, vooral eisen van technologie.'

- Bas Eenhoorn
quote uit het inzicht in de MOOC Stedelijke innovatie door technologie
Als er één domein is ...

Als er één domein is waarin dit lastig te voorspellen is, dan is het wel die van de technologie. Stel dat de mens 120 jaar wordt, of dat auto’s inderdaad allemaal zelfrijdend worden, wat voor een uitdaging heeft de toekomst dan?

Nieuwe technologische ontwikkelingen gaan hand in hand met verdere digitalisering. Vaak is een sciencefictionfilm een betere voorspelling van de digitale toekomst dan wetenschappers of professionals. Maar nadenken over deze toekomst moet in ieder geval. Het is van belang voor overheidsmanagers en professionals, omdat de overheid bij lange na niet de enige speler is in deze snel veranderende wereld. Zowel fysiek als digitaal is de hele wereld verbonden en transparant. Grenzen vervagen en structuren veranderen. De hiërarchie is weg. Wie zijn er bezig met het beheersen van onze toekomst?

Welke rol zou de overheid hierin moeten spelen? Hoe moet de overheid zich positioneren? Wat doet het bedrijfsleven? Kortom, wat kan de technologie betekenen voor de vraagstukken die wij vanuit het openbaar bestuur en vanuit de samenleving opgelost willen zien? Hoe gaat de overheid deze uitdaging aan?

Hierover wordt gedacht en wordt aan gewerkt. Actuele gedachten, events en impressies over informatiemaatschappij, smart city, informatieveiligheid, cyber security, internationaal en de digitale stedenagenda vind je op www.platformoverheid.nl onder SmartNL.

 

Voorbeelden

  • Bestuur in de datapolis

    Bas Eenhoorn benoemt de kracht van data en sturing. Hoogleraar aan de Universiteit Utrecht Albert Meijer heeft daar onderzoek naar gedaan: zijn oratie vind je hier. In Utrecht wordt op meerdere plekken geïnvesteerd in data-labs. Hierbij heeft het rapport Naar een data-gedreven Utrecht‘ richting aan gegeven.

  • Blockchainpilots

    Er komen verschillende pilots aan de orde in het inzicht. De Stadjerspas in Groningen, of PGB in Amsterdam. Doe als gemeente mee met een pilot via de Pilotstarter, of volg op Slack het netwerk in en rond de overheid rondom blockchainpilots.

     

     

  • Waar wordt over besloten?

    Transparant zijn over wat er op de agenda staat: bij de Digicommissaris kan je de (commissie)agenda’s inzien. Leuk om door te spitten, er staan aardig wat toekomstvisies tussen. Of kijk bij ibestuur.nl.