Inzicht #1: Digitale revolutie in de hoofdstad

Ger Baron over zijn ervaringen als eerste CTO van de gemeente Amsterdam

De stad in verandering is niets nieuws. Alleen de digitale technologie is dat wel. Wat zijn de grote ontwikkelingen? Wat kun je als overheid met die nieuwe technologie en welke nieuwe vraagstukken en dilemma’s roept het op?

Onderdeel van de MOOC Innovatie door technologie
Deze MOOC loopt van 29 september 2016 tot 14 november 2017
#1
Ger Baron
Chief Technology Officer (CTO) Amsterdam
Als eerste stad in Nederland heeft Amsterdam een Chief Technology Officer (CTO), Ger Baron. Hij moet ervoor zorgen dat nieuwe technologie slim wordt ingezet om problemen in de stad op te lossen. Daarbij moet je denken aan vraagstukken als mobiliteit, connectiviteit of problemen met geparkeerde fietsen, aldus Baron. Daarvoor moeten regels soms worden veranderd en partijen bij elkaar worden gebracht.
Quiztijd!
Een paar simpele vragen over over innovatie in de overheid (en vooral jouw hulp om innovatie verder te brengen).

'De beweging van gecentraliseerde samenleving naar gedecentraliseerde samenleving zal de komende jaren de nodige vragen met zich meebrengen.'

- Ger Baron
MOOC Stedelijke innovatie door technologie

Cases

  • Hoe maakbaar is de slimme stad voor haar bewoners?

    Als het aan de tech-bedrijven ligt woont een steeds groter deel van de wereldbevolking in de toekomst in slimme steden. Maar wat betekenen deze ‘maakbare’ steden voor haar bewoners, en moet een stad efficiëntie wel boven privacy plaatsen

    Ger ging hierover in gesprek tijdens een Tegenlicht Meetup n.a.v. een eerdere Tegenlicht uitzending. Bekijk de Meetup met veel voorbeelden terug bij Pakhuis de Zwijger.

     

  • Innovatie om verstopping in steden te voorkomen?

    We bestellen met zijn allen steeds meer pakketjes en laten zelfs onze dagelijkse boodschappen tot aan de voordeur brengen. Leuk voor webshops, minder leuk voor de leefbaarheid in de binnenstad.

    De verstopping van steden, aan welke oplossingen wordt gewerkt?

    Luister een gesprek met Walther Ploos van Amstel, lector City Logistics aan de Hogeschool van Amsterdam, Ger Baron, CTO bij de Gemeente Amsterdam, Ronald Adams van Rijkswaterstaat en Henk van Raan van de Amsterdam Arena terug op BNR.

  • Hoe om te gaan met exponentiële organisaties zoals AirBNB?

    Grote toeristensteden als New York, Barcelona en Amsterdam willen bij misbruik van Airbnb toegang krijgen tot persoonlijke gegevens van verhuurders. Als ze aanwijzingen hebben dat een appartement bijvoorbeeld permanent verhuurd wordt als illegaal hotel, willen ze bij informatie over de verhuurder kunnen in de systemen van Airbnb.

    “Steden willen voorwaardelijke toegang tot data van Airbnb-verhuurders”, lees in NRC hoe steden wereldwijd met elkaar optrekken in een veranderende wereld.