Inzicht #2: Open (source) ontwikkelen: de nieuwe standaard?

Open source werken, moet dat de nieuwe standaard worden?

Open source is de afgelopen tijd in een stroomversnelling geraakt. Het toepassen van open source principes wordt daarom inmiddels door steeds meer organisaties als een vanzelfsprekendheid gezien. Wat veel mensen niet weten, is dat de principes van open source en het gebruik van open source componenten al in in veel systemen van de overheid verweven zit. Toch kan de overheid zich echt nog verder ontwikkelen als het gaat om het toepassen van open source. De vraag is hierbij niet meer: moet de overheid open source componenten gaan gebruiken in dienstverlening? Maar juist: in hoeverre moet de overheid open source gaan gebruiken? Wanneer wel en wanneer niet?

Deze MOOC loopt van 1 februari 2022 tot 22 februari 2022
#2
Edo Plantinga | Ron Roozendaal | Neil Smyth
Freelance projectleider en programmamanager Digitale Overheid | Chief Information Officer bij VWS | Mede-oprichter platform Alkemio
Edo Plantinga zet uiteen waarom open source werken zo belangrijk is, ook voor de overheid. Ron Roozendaal legt uit dat de kern voor hem niet open source an sich is, maar dat het belangrijkste is dat je het samen doet met de maatschappij en transparant bent in wat je doet. Als laatste gaan we langs bij Neil Smyth die vertelt over zijn visie op een open source samenleving en over hoe het platform Alkemio die visie uitdraagt.