Inzicht #3: Voorblijven op de golf: de toekomst van dienstverlening

Paulien Pistor en Nanette van Ameijde vertellen hoe je door anders te denken als overheid barrières kunt doorbreken

Waarom kan een pakketje dat je om elf uur 's avonds bestelt er de volgende ochtend zijn, maar neemt een paspoort weken in beslag? Het antwoord op deze vraag zit 'm meer in de manier van denken binnen de overheid, dan in de daadwerkelijke barrières om het te realiseren.

Deze MOOC loopt van 7 maart 2017 tot 4 april 2017
#3
Paulien Pistor | Nanette van Ameijde
Voormalig gemeentesecretaris Eindhoven | Gemeentesecretaris gemeente Molenwaard
Wij kunnen de gemeente niet los zien van het gemeentehuis. Toch zou dit in de toekomst wel eens heel anders kunnen zijn. Dienstbaar zijn aan de burger betekent niet dat zij naar jou toe moeten komen, maar juist dat jij naar hen toe moet gaan.

We moeten voorblijven op de golf, maar de golf is veel verder dan waar wij zelf zijn. In deze disruptieve wereld moeten wij als overheid sneller zijn en burgers mogen van ons verwachten dat we dat doen.

Doe de quiz over dit eerste inzicht in deze reeks!
Bezit jij alle kennis om van dienstverlening naar dienstbaarheid te gaan?
Na deze quiz ben jij volledig op de hoogte van het inzicht van Paulien Pistor en Nanette van Ameijde!

‘Als we mensen creatief met elkaar verbinden, dan hoeven we het zelf niet te bedenken, maar dan komt de oplossing uit de samenleving zelf.’

- Paulien Pistor, voormalig gemeentesecretaris Eindhoven
Inzicht #3 Voorblijven op de golf: de toekomst van dienstverlening | MOOC Dienstverlening in de informatiemaatschappij

Cases

  • De waarden achter dienstverlening

    De politiek besluit. De ambtenarij voert uit. Met dit credo valt de politiek-bestuurlijke verhouding samen te vatten. Dit levert echter ook problemen op, wanneer ambtenaren zich in de uitvoering van hun werk kunnen verschuilen achter regels die niet door hen gemaakt zijn. De expertise die ambtenaren hebben in hun werk botst van tijd tot tijd met de regels die van bovenaf worden opgelegd.

    Lees verder op platform O

  • Het rendementsdenken op z'n retour

    Net als bedrijven moet de overheid produceren. Dit levert problemen op wanneer de producten die de overheid levert niet echt meetbaar zijn in bepaalde hoeveelheden. Heeft een rechter meer of juist minder ‘recht’ geproduceerd als hij een minimaal aantal zaken per dag doet? In de toekomst zal de overheid alleen maar vaker voor dit soort dilemma’s komen te staan.

    Lees verder op De Correspondent

  • De overheid is er voor ons allemaal

    De overheid is er voor de burger en de burger niet voor de overheid. Dit klinkt misschien als een ontzettende open deur, maar dit is nog lang niet bij alle overheidsorganisaties het devies. Tien jaar geleden concludeerde Alex Brenninkmeijer al dat het bij de uitwisseling van communicatie vaak mis gaat. Zeker inzichten zijn het waard om nogmaals tegen het licht te houden, zeker met de kennis van nu.

    Lees verder in De Volkskrant

Je hebt het inzicht van Paulien Pistor en Nanette van Ameijde geheel doorlopen!
Mogen we je vragen wat je van OMOOC.nl vindt?
Bekijk ook de andere andere inzichten in deze reeks.