Inzicht #5: Effectieve dienstverlening met data science

Jaring Hiemstra zet alle kansen en mogelijkheden van data uiteen

Overheden verzamelen veel data van burgers. Daar is niks nieuws aan. Toch ontbreekt het vaak nog aan de vertaalslag naar effectief beleid. Waar vaak de gedachte heerst dat big data mensen tot nummertjes degradeert, geeft Jaring Hiemstra aan hoe met data science deze vele gegevens juist tot maatwerk kunnen leiden.

Deze MOOC loopt van 7 maart 2017 tot 4 april 2017
#5
Jaring Hiemstra
Directeur Ynformed en oprichter/adviseur Hiemstra en De Vries
In deze video neemt Jaring Hiemstra je mee naar zijn bedrijf Ynformed. Alledaagse gemeentelijke diensten als consultatiebureaus kunnen een flinke slag slaan door data science toe te passen in hun beleid. Risicoanalyses zijn gemakkelijker te maken aan de hand van deze nieuwe manier van werken.

Data science bestaat uit drie disciplines; wiskunde plus statistiek, informatica en businesskennis. Door met wiskundige algoritmes patronen uit historische data af te leiden, kun je nieuwe situaties voorspellen.

Bezit jij alle kennis over data science?
Doe de quiz en ontdek of je de kennis in huis hebt!
Na deze quiz ben je volledig op de hoogte van de inzichten van Jaring Hiemstra

`Start met experimenteren met data science, maar wees er wel transparant over naar je burgers wat je ermee aan het doen bent`

- Jaring Hiemstra, directeur Ynformed en oprichter/adviseur Hiemstra en De Vries
Inzicht #5 Effectieve dienstverlening met data science | MOOC Dienstverlening in de informatiemaatschappij

Cases

 • Publieke ruimte beheersen met data science

  Er zijn al gemeenten die gebruik maken van data science. Ynformed hielp een gemeente met het opzetten van een systeem waarbij openstaande meldingen die betrekking hebben op de openbare ruimte sneller afgehandeld kunnen worden. Met real-time informatie kunnen meldingen sneller afgehandeld worden en dat komt ten goede van de leefbaarheid.

  Lees verder >>

 • Big data echt gebruiken vraagt om anders denken

  Bijna elk bedrijf heeft tegenwoordig wel een vacature openstaan voor iemand die om weet te gaan met big data. Maar om ook echt de stap te maken naar het toepassen van big data, moeten oude manieren van werken losgelaten worden. Dat vraagt om een nieuw paradigma voor vele organisaties en niet alleen om een big data-specialist links en rechts.

  Lees verder op Platform O >>

 • Dienstverlening verbeteren met big data

  TNO heeft in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzocht hoe gemeentelijke dienstverlening te verbeteren valt met behulp van big data. Want dat dienstverlening middels big data te innoveren valt staat vast, maar op welke manier en waar rekening mee gehouden dient te worden, daar valt nog een hoop te leren.

  Lees het rapport (pdf) >>

Jij hebt het inzicht van Jaring Hiemstra helemaal doorlopen!
Mogen we je vragen wat je van de nieuwe OMOOC.nl vindt?
Bekijk ook onze andere andere inzichten in deze reeks