Theorie over whole system in the room

Meer verdieping | Whole system in the room

Een selectie van interessante video's, artikelen en boeken.

Het principe ‘Whole system in the room’ is eigenlijk een oud spreekwoord in een nieuw jasje: ‘twee ogen zien meer dan één’. Dat betekent zoveel als: ‘Als je een probleem met anderen bekijkt, zie je eerder een oplossing’.

Het is geen nieuw idee, maar ergens onderweg in de werkpraktijk zijn we het wel kwijt geraakt. Terwijl het zo logisch is. Dus ga het eens uitproberen, nodig meerdere belanghebbenden uit, om vanaf het begin mee te denken en geef ze ook écht de ruimte. Ontdek hoeveel deze aanpak oplevert. Zowel in kwaliteit van ideeën en oplossingen, als in draagvlak bij implementatie van de oplossingen.

Lees hieronder theorie- en praktijkvoorbeelden gecombineerd en probeer het uit! Bekijk óók andere praktische tools bij de ‘How to’-pagina van het principe ‘Whole system in the room’.

Onderdeel van de MOOC Dé pijlers onder wendbaar werken
Hoe Lean, Agile en Design Thinking elkaar versterken

ARTIKEL | Het idee van 'Whole system in the room': waar komt het vandaan en waar leidt het toe?

'It is much more likely that the ideas generated will be implemented and maintained, if the stakeholders involved are the ones who came up with the solutions in the first place.' is de kern van dit artikel. Het neemt je op een grondige manier mee in de herkomst en ontwikkeling van 'The whole system in the room'. De start van het artikel is wellicht wat taaier, maar lees door! Het eindigt met een heel goed voorbeeld van het Johns Hopkins ziekenhuis.

ARTIKEL | Het Zaans Medisch Centrum betrok belanghebbenden vanaf het begin van de herinrichting

Een paar jaar geleden ontstond binnen het Zaans Medisch Centrum de wens om een andere koers te varen. De ziekenhuisorganisatie koos daarom voor Lean. Net als in het Johns Hopkins ziekenhuis in het vorige artikel kregen belanghebbenden vroeg in het proces een belangrijke stem. Met succesvolle resultaten.